Capsules en water

Wat gebeurt er met Capsules in water?

Wat zijn capsules?

Capsules zijn kleine omhulsels die een medicijn of een voedingssupplement bevatten. Ze worden vaak gebruikt om de smaak of de geur van het middel te maskeren, of om de afgifte ervan in het lichaam te regelen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met capsules als ze in contact komen met water?

Er zijn verschillende soorten capsules beschikbaar, afhankelijk van uw voorkeur en behoeften. In dit blogbericht zullen we ons richten op de oplosbaarheid van capsules in water.

Het oplossen van capsules in koud water kan afhangen van het type capsule. Sommige capsules zijn ontworpen om direct op te lossen in water, terwijl andere capsules bedoeld zijn om in warm water op te lossen.

Er zijn verschillende soorten capsules, die elk op een andere manier reageren op water.

Test met Water

We wilden zien hoe ze zouden reageren op verschillende temperaturen water, zoals:

- heet water.
- lauw water.
- koud water.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar we waren klaar voor dit spannende experiment.

        capsules en water

Uitslag Test

  • Alle soorten Capsules losten meteen op in (kokend) heet water!

  • Alle soorten Capsules losten op in water op lichaamstemperatuur!

Het duurde wel wat langer als in het hete water, maar ze losten allemaal op tussen 10 en 30 min.

  • De Capsules in koud water gaven verschillende uitslagen.

De meest voorkomende Capsules zijn:

Gelatinecapsules: 

(Transparant, Roze-Transparant, Groen-Transparant)

Deze zijn gemaakt van dierlijk of plantaardig collageen, dat oplost in water.

Een gelatinecapsule is een soort omhulsel dat gebruikt wordt om medicijnen of voedingssupplementen in te verpakken. Het bestaat uit een dun laagje collageen, een eiwit dat voorkomt in de huid, botten en pezen van dieren of planten. Collageen is oplosbaar in water, waardoor de capsule in de maag of darmen uiteenvalt en de inhoud vrijkomt. Gelatinecapsules hebben verschillende voordelen, zoals het maskeren van de smaak of geur van de inhoud, het beschermen van de inhoud tegen licht en lucht, en het vergemakkelijken van de dosering en inname.

We hebben ook ontdekt dat sommige kleuren, zoals de roze-transparant en de groene-transparant, veel meer tijd nodig hebben om op te lossen in koud water dan de normale transparante capsules. Dit komt door de speciale pigmenten die we gebruiken om ze die mooie kleuren te geven.
De Capsules Transparant met kleur blijven in koud water uren intact. Ze worden wel steeds poreuzer na verloop van tijd, waardoor het water erdoorheen kan sijpelen en de inhoud kan vrijgeven.

Vegetarische capsules

(Transparant)

Deze zijn gemaakt van Hydroxypropylmethylcellulose, zetmeel of andere plantaardige materialen. 

Een voordeel van vegetarische capsules is dat ze geschikt zijn voor mensen die geen dierlijke producten willen of kunnen consumeren. Vegetarische capsules bevatten geen gelatine, die afkomstig is van dierlijke botten, huiden of pezen. In plaats daarvan zijn ze gemaakt van Hydroxypropylmethylcellulose, zetmeel of andere plantaardige materialen. Deze stoffen zijn biologisch afbreekbaar en veroorzaken geen allergische reacties. Vegetarische capsules zijn ook makkelijker te slikken en lossen sneller op in de maag dan gelatinecapsules.
Ook deze capsules lossen op in koud water na ongeveer 15 tot 30 minuten.

Capsules met titaniumdioxide

(Wit, Rood-Wit, Groen-Wit, Blauw-Wit)

Capsules met titaniumdioxide zijn een soort voedingssupplement dat gebruikt wordt om de kleur en de glans van de capsules te verbeteren. Titaniumdioxide is een wit pigment dat ook in andere producten zoals verf, cosmetica en tandpasta voorkomt.

Ook deze Capsules hebben veel meer tijd nodig hebben om op te lossen in koud water dan de normale transparante capsules. Ze blijven in koud water uren intact. Wel worden ze poreus en vervormen ze, waardoor de inhoud van de Capsule eruit komt.

De oplostijd van de capsules hangt af van de temperatuur van het water en het type capsule dat u kiest.

Al onze Capsules hebben een snelle oplostijd in heet water.

         capsule met water

Capsules innemen

Het is belangrijk om capsules altijd met voldoende water in te nemen, om te voorkomen dat ze vast blijven zitten in de keel of de slokdarm. Ook is het raadzaam om de instructies op de verpakking of de bijsluiter te volgen, en om geen capsules te breken of te openen, tenzij dit expliciet wordt aangegeven. Zo kun je optimaal profiteren van de werking en de veiligheid van je capsules.

Als u meer wilt weten over de verschillende soorten capsules die we aanbieden, kunt u onze website bezoeken of contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!

Terug naar blog